Akvapónia, a növénytermesztés forradalma

A szeszélyes, viharos időjárás mindenütt nagy károkat okoz mostanság a mezőgazdaságban. Ám egy találékony debreceni gazda nem hagyta magát, nem bízta a véletlenre veteményeit.

Leleményes megoldást valósított meg egy debreceni termelő, mikor termését a csapadékos nyár után tönkretették a növények nagy ellenségei, a gombák. Rendszerével az időjárástól függetlenül tud növényeket termeszteni, s mindezt veszteség nélkül.

A módszer neve akvapónia, mely lehetővé teszi a növénytermesztést és a haltartást egyszerre, sőt vegyszermentesen.Nagy befektetéseket sem igényel, amit pedig igen, az gyorsan megtérül.
Itthon úgynevezett grow shop-okban lehet hozzájutni a szükséges kellékekhez.

Akvapónia, a növénytermesztés forradalma

A debreceni vállalkozó kedvű kertész egy üvegházban helyezte el a rendszert, ahol föld nélküli növénytermesztésbe kezdett. A növényeket kavicságyba ültette, alájuk pedig halakkal teli tartályokat helyezett. A vizet nem kell folyamatosan cserélni, hiszen ez öntözi a veteményeket. A halak ürüléke, az ammónia pedig mint műtrágya táplálja a növényeket, melyek megtisztítják, s ezután visszaadják a vizet a halakkal teli tartályba.

A körforgásban ezáltal nem keletkezik veszteség, s ha mindezt egy üvegházban helyezzük el, akkor minimálisra redukálhatjuk a kiadásokat. Az akvapóniás eljárás debreceni kezdeményezője vizeshordókat helyezett el a melegházban, melyek eltárolják a nap melegét, s így fűtenek a téli hónapokban is.

Hazánkban ezt a módszert még nem sokan alkalmazzák, ám az említett előnyei mellett még a szokványos kerti munkákra szánt időt is megspórolhatjuk, hiszen nem kell se gyomlálni, se locsolni. Az ötletes termelő immáron vegyszermentesen tud friss zöldségféléket és halat biztosítani családja számára, és már nem fáj a feje sem, ha csapadékos nyarat jósolnak a meteorológusok.