Tudatos exponálás – jobb fotók

Tudatos exponálás – jobb fotók

Nagyon sok kezdő fotós nem használja magabiztosan a fényképezőgépét, és nincs ismerete az expozícióról és az expozíciós módválasztó tárcsa használatáról, anélkül pedig nem lehet tudatosan exponálni, vagyis fényképezni. Ha valaki legalább alapszinten szeretné megtanulni a fényképezőgépe kezelését, akkor egy kezdő fotós tanfolyam lehet számára a megoldás. Egy ilyen tanfolyamon megismerkedhet az expozíciós háromszög elemeivel, vagyis a rekeszértékkel, a zársebességgel és az ISO érzékenységgel.

Ha az alapok megvannak, akkor a kezdő fotósok számára kinyílik egy új világ, hiszen rájönnek, hogy az expozíciós háromszögnek kompozíciós hatásai is vannak – jó, ha te is tudod: a zársebesség tudatos használatával a bemozdulást lehet érzékeltetni, míg a rekeszérték tudatos használatával a mélységélességre lehetünk hatással. Az új ismeretek birtokában elkezdődhet a tudatos fotózás, és végre olyan fotós elképzeléseket is meg lehet valósítani, amelyek eddig nem sikerültek, illetve szépen lassan el lehet hagyni a program automatika módban való fotózást.

Persze egy valamire való fotós tanfolyam nemcsak az expozíció kérdését érinti, hiszen egy sor olyan kérdés van, amelyet választott fotós témától függetlenül át kell nézi. A teljesség igénye nélkül ilyen a fényképezőgép beállításának a készség szintű megismerése, az élességállítás begyakorlása, a fénymérés és az expozíció korrekció megértése, az optikai jelenségek és leképzési hibák áttekintése, a vaku használatának az elsajátítása, vagy éppen a komponálás megtanulása.

Egy kezdő fotós tanfolyam feladata, hogy választott fotós témától függetlenül a tanulók megtanulják az alapokat. A kezdő fotósoknak egyébként ritkán szokott letisztultan egy fotós témájuk lenni, ilyenkor még előfordul, hogy nagyon szerteágazó az érdeklődési körük, majd ahogyan elkezdik összegyűjteni a tudásukat, egyre inkább kirajzolódik, hogy melyek azok a fotós témák, amelyek iránt érdeklődnek. Gyakran előfordul, hogy a szerteágazó érdeklődésből egy kiválasztott téma marad, amely már lehetőséget teremt arra, hogy a tanulók téma specifikusan vásárolják meg a felszerelésüket, illetve a tudásukat is a témának megfelelően fejlesszék tovább. Tulajdonképpen ekkortól nevezhető valaki igazán fotósnak, hiszen amíg nem talál meg bennünket az igazi témánk, addig csak kapkodva megörökítünk egy-egy témát a világból, de egy igazi fotós érti a témáját és valóban el tud mélyülni benne. A tanulásnak ebben a szakaszában fotózás már nem technikai kérdésekről szól, hanem a téma megismeréséről és nagyon alapos körüljárásáról, így ez a fázis egy kezdő fotós tanfolyamon már nem sajátítható el, ide már tematikus workshopok, illetve más fotósokkal való együttgondolkozás kell.

Hogy egy kezdő fotósból mikorra válik valaki igazán fotóssá? Ez nyilván függ az illető tehetségétől és a szorgalmától, de az alapok elsajátítása után, ha kellő időt tud szentelni a választott témájának, akkor nagyon gyorsan fotósnak tudhatja magát.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Tudatos exponálás – jobb fotók
Previous post A műanyag nyílászáró tökéletesen szigetel
Tudatos exponálás – jobb fotók
Next post Akril festhető tömítő a tömítések nagy mestere